Natuurbeleving

Medewerker Natuurpunt: Tine Meekers
Tel.: 013/556381 - E-mail: bc.tvloot@natuurpunt.be

Het Schulensbroek

logo vrienden van het schulensbroek

Het Schulensbroek moeten we (be)zoeken aan de grens van de provincies Limburg en Brabant, zowat halverwege tussen Diest en Hasselt. Het is een verrassend uitgestrekt vlak stukje Vlaanderen. Net als vele andere delen van de Demervallei heeft het Schulensbroek een grote plantenrijkdom waarbij de uitgestrekte graslanden een onweerstaanbare aantrekkingskracht uitoefenen op heel wat weidevogels. Sinds de ďplasĒ werd gegraven komt daar nog een hele rits watervogels bij. Dankzij de inspanningen van Natuurpunt De vrienden van het Schulensbroek hebben vele planten en dieren hier hun thuis gevonden.
www.schulensbroek.be

ít Vloot

logo natuurpunt

Het bezoekerscentrum ít Vloot is een samenwerking tussen verschillende partners, waaronder Natuurpunt en OSM (Opdrachthoudende vereniging Schulens Meer). De naam ít Vloot komt van De Vloot de oorspronkelijke afwateringsgracht die nu bijna volledig opgaat in het meer. In het centrum krijgen de bezoekers een zicht op de complexiteit van de waterbeheersing in het gebied en worden de belangrijkste natuurwaarden van het 1600 ha groot en op Europees niveau erkend Schulensbroek voorgesteld. Scholen, andere geÔnteresseerde groepen en individuele bezoekers kunnen op een aantrekkelijke manier kennismaken met het unieke aanbod van fauna en flora in het gebied. Begeleide natuurwandelingen door ervaren natuurgidsen vullen een bezoek aan Ďt Vloot aan.

Educatief aanbod

EDUCATIEF NATUURBEHEER
voor kinderen 3de graad lager
De leerlingen worden actief betrokken bij het natuurbeheer in een gebied vlakbij de school. Het project bestaat uit : een inleidend beeldverhaal in de klas, een half dagje natuurbeheer, het beheerspel en een afsluitende natuurwandeling.

KABOUTERPAD
De kleuters ontmoeten tijdens hun tocht op zoek naar de kabouterschat verschillende kabouters die hen via ervaringsgerichte opdrachten laten kennismaken met de natuur.

BROEKBRIGADE
Klassen van de 3de graad lager onderwijs worden door de vier Broekbrigadiers uitgenodigd voor een spannende tocht doorheen het Schulensbroek. Spelenderwijs leren ze over het water, de leefgebieden, de fauna en de flora. Door middel van een spelelement dat loopt doorheen de voorbereiding, de lesideeŽn, de excursie en de naverwerking worden de leerlingen uitgedaagd om samen tal van problemen op te lossen.
www.broekbrigade.be

WATERONDERZOEK
De kinderen onderzoeken de biologische kwaliteit van het water. Ze nemen zelf waterstalen en determineren verschillende ongewervelde dieren in het water. Zo stellen ze een voedselkringloop samen, of bepalen ze de biotische index.

KAJAKTOCHT
Vanuit de kajak alleen, in groep of met natuurgids genieten van de rust en schoonheid van de natuur. Of een leuke speurtocht per kajak met allerlei natuurlijkheden.

NATUURKAMPEN
In de zomermaanden worden er kampen ingericht voor jonge natuurvorsers van 8 tot 12 jaar oud.

MOORD IN DE POEL
Tijdens moord in de poel zijn de spelers ( 10-13 jaar) professionele speurders. Ze krijgen de opdracht om de moord op 1 van de poeldieren op te lossen.

KRIEBELDIERTJES
Het insectenpad is bedoeld om schoolkinderen en recreanten kennis te laten maken met een groot aantal van de meest voorkomende en herkenbare insectengroepen.

ENERGIEQUIZ
De huidige energiebronnen zijn niet onuitputtelijk. De gevolgen van ons hoge energieverbruik worden steeds duidelijker voelbaar. Met deze quiz willen we de volwassenen hiervan bewust maken en tips geven waardoor ze energie kunnen besparen.

BEGELEIDE WANDELINGEN
Iedere eerste zondag van de maand start aan ít Vloot een gratis wandeling onder leiding van een natuurgids. Een zintuigentocht of een wandeling rond een bepaald thema behoren tot de mogelijkheden.

LEESHOEK
Op de benedenverdieping van het bezoekerscentrum kan je voortaan even verpozen in de gezellige leeshoek. Je kan er gebruik maken van de bibliotheek met natuurgerelateerde boeken en tijdschriften. Ideaal om meer te leren over natuur, opzoekwerk te verrichten voor je gidsbeurten of om kennis te maken met de boeken die te koop staan in de vitrine.

Inschrijven

Schulensmeer   |   Demerstraat 60    |    3560 Lummen    |    T 013 44 12 37    |    F 013 44 32 36    |    E info(at)schulens-meer.be